Analiza preskrbe s hrano v Sloveniji: rast realnih plač, umirjanje inflacije in izzivi kmetov

Tržnica, ljubljana, hrana
Foto: Unsplash

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je objavilo poročilo o analizah cen, količin in porekla kmetijskih pridelkov ter živilskih produktov v verigi preskrbe s hrano za leto 2024. Na podlagi podatkov, ki so jih zbirali prek 165 zavezancev (pridelovalcev, posrednikov, predelovalcev in trgovcev), so ugotovili več pomembnih trendov in izzivov, s katerimi se sooča slovensko agroživilstvo.

Poročilo kaže, da so se drobnoprodajne cene hrane v Sloveniji lani zviševale počasneje kot povprečno v Evropski uniji, kar je potrošnikom omogočilo ugodnejšo cenovno dinamiko. Realne plače so ob tem zrasle, kar je povečalo kupno moč prebivalcev. Po drugi strani pa kmetje, predvsem manjši, še vedno občutijo pritisk zaradi višjih stroškov semen, sadik, veterinarskih storitev ter vzdrževanja opreme, čeprav so cene gnojil in goriva padle.

Trgovci so cene prilagajali trenutnim tržnim in stroškovnim razmeram, pri čemer so razlike med prodajnimi in nabavnimi cenami odražale zapletenost poslovanja v kompleksni prehranski verigi. Mediana letnega razmerja med prihodki in odhodki trgovcev kaže, da so največji dobički ustvarjeni pri prodaji kruha, čebule in mesnin, kar kaže na razmeroma več prostora za pokrivanje stroškov in ustvarjanje dobička v teh kategorijah.

Živilski proizvajalci so v letu 2024 ob zmernih spremembah stroškov surovin in proizvodnje uspeli ohranjati cenovno stabilnost svojih izdelkov.

Izzivi kmetov in evropski premiki

Kljub ugodnejšim nakazilom na trgu se kmetje, predvsem manjši, še vedno soočajo s stroškovnimi pritiskom, ki izvira iz višjih cen semen, sadik, veterinarskih storitev ter stroškov vzdrževanja strojev in opreme. Ta tveganja ostajajo glavni izziv za stabilnost in razvoj slovenskega kmetijstva.

Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja (DG AGRI) skupaj z organizacijo FoodDrinkEurope proučuje strukturo stroškov v živilski industriji na podlagi podatkov Eurostata. Ta bližnji vpogled v verigo preskrbe označuje pomemben premik EU k sistematičnemu in celovitemu pristopu k razumevanju in izboljšanju prehranske verige.

Med kmetijskimi produkti so bile cene za sadje in zelenjavo višje kot leto prej, medtem ko so bile cene večine drugih kmetijskih proizvodov nižje v primerjavi z letom 2023. Razlike v cenah med proizvajalci in trgovci ter razmerja med prihodki in odhodki v trgovini izkazujejo kompleksnost in dinamiko verige preskrbe s hrano.

Poročilo, ki ga je pripravil Inštitut za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, izpostavlja, da proizvajalci kljub stabilnosti cen v živilskem sektorju spremljajo zmerne spremembe stroškov surovin in proizvodnje. Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja EU (DG AGRI) skupaj z organizacijo FoodDrinkEurope aktivno ocenjuje strukturo stroškov v živilski industriji na evropski ravni, kar predstavlja pomemben premik k celovitemu razumevanju verige preskrbe.

MKGP si na podlagi zbranih podatkov in analiz prizadeva vzpostaviti sistematično spremljanje cen in količin s poudarkom na poreklu po posameznih vrednostnih verigah. Takšen sistem bo pripomogel k oblikovanju bolj ciljno usmerjene politike za razvoj prehranskih verig v Sloveniji, kar bo koristilo tako kmetom kot tudi potrošnikom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Popularno

Novi broj magazina „Lider.si” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentarji