Cene hrane so februarja občutno porasle, prvič po lanskem jesenskem obdobju, kar odraža podražitve sladkorja, mleka in mlečnih izdelkov ter rastlinskih olj, je sporočila Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (Food and Agriculture Organization, FAO).
FAO indeks cen košarice osnovnih prehranskih izdelkov je februarja v povprečju znašal 127,1 točke, kar je bilo za 1,6 odstotka več kot januarja, poroča agencija Mina, sklicujoč se na SEEbiz.
Cene hrane so februarja prvič po oktobru znova narasle, kažejo podatki FAO. V primerjavi s februarjem lani so bile višje za 8,2 odstotka.
Najbolj se je februarja podražil sladkor, in sicer za 6,6 odstotka v primerjavi z januarjem, zaradi napovedi o šibkem stanju ponudbe ob neugodnih vremenskih razmerah v Braziliji v sezoni 2025/2026.
Zaradi močnega povpraševanja, ki je preseglo proizvodnjo v ključnih izvoznih regijah, so se občutno, za kar štiri odstotke, zvišale tudi cene mleka in mlečnih izdelkov.
Cene mesa so februarja ostale bolj ali manj na januarski ravni.
Rastlinska olja so se v primerjavi z januarjem podražila za dva odstotka. Prisotne so bojazni glede morebitnega zmanjšanega povpraševanja po sončničnem in repičnem olju v prihodnjih mesecih.
Preberite več:
FAO indeks cen žit je pokazal znatno manjšo rast, in sicer za 0,7 odstotka v primerjavi z januarjem, pri čemer se je pšenica podražila zaradi zmanjšanega ruskega izvoza.
K rasti cen so prispevale tudi skrbi glede pridelka v določenih delih Evrope ter v Rusiji in ZDA.