V Kopru je 13. maja potekala svečana podelitev priznanj najboljšim primorskim oljkarjem, kjer so štirje prejeli naziv Grande Olio, prestižno priznanje gibanja Slow Food za kakovostno in trajnostno pridelavo oljčnega olja. Poleg njih se je v mednarodno priznan vodič Slow Food 2025 uvrstilo še pet drugih slovenskih oljkarjev.
Slovenska olja med najboljšimi na svetu
Naziv Grande Olio, ki označuje vrhunska ekstra deviška oljčna olja z izjemnimi organoleptičnimi lastnostmi, so letos prejeli:
- Tamara in Aleš Ažman (Ažman)
- Sandi Babič (Oljarna Babič)
- Danijel Sabadin (Sabadin)
- Bruno Lenardon, oljkar iz Milj
V prestižni vodič Slow Food pa so bili poleg njih uvrščeni še:
- Martin in Miran Adamič (Ronkaldo)
- Arsen Jurinčič (Arsen)
- Franc Morgan (Morgan)
- Ludvik Nazarij Glavina (Santomas)
- Vanja Dujc (Vanja Dujc)
Slovenska Istra prepoznana kot ena vodilnih oljkarskih regij
Na dogodku v koprskem gastronomskem laboratoriju KeBon so hkrati predstavili tudi jubilejno, 25. izdajo Vodiča po ekstra deviških oljčnih oljih Slow Food 2025. Kot so zapisali v Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, gre za pomemben mejnik za slovensko oljkarstvo, saj je bila Slovenska Istra prepoznana kot ena najuglednejših svetovnih regij na področju oljčnega olja.
Preberite več:
Poudarek na trajnosti, tradiciji in biotski raznovrstnosti
Urednica vodiča Francesca Baldereschi je v nagovoru izpostavila pomen trajnostnega oljkarstva, ohranjanja biotske raznovrstnosti ter tradicionalnih sort oljk. Koordinator za Slovensko Istro in Furlanijo-Julijsko krajino Stelio Smotlak pa je predstavil svoje izkušnje pri pripravi vodiča ter posebnosti slovenskih ekstra deviških oljčnih olj.
Ob vključitvi slovenskih oljčnih olj v vodič in podelitvi priznanj so organizatorji poudarili tudi pomembno priložnost za nadaljnjo promocijo Slovenske Istre kot vrhunske gastronomske destinacije.