Slovaška odobrila prodajo mesa odstreljenih medvedov

Brown bear
Okuženo medvedje meso lahko v človeku sproži trihinelozo. Foto: Pexels

Slovaška vlada dovoljuje prodajo in uživanje mesa odstreljenih medvedov, a le s certifikatom, ki dokazuje, da je bila žival zakonito odstreljena. 

Vlada je prejšnji mesec avtorizirala odstrel 350 ali dobre četrtine populacije rjavih medvedov v državi, katerih število se po ocenah giblje okoli 1300. Do odločitve je prišlo zaradi nekaj smrtnih izidov ob srečanju ljudi z zvermi, poroča BBC. 

Nevladne organizacije in opozicija, pa tudi Evropski parlament, so odstrel ostro obsodili, saj je rjavi medved zaščitena vrsta. Slovaška vseeno vztraja pri načrtu, vlada pa je ta teden oznanila, da bo meso odstreljenih medvedov na voljo javnosti, s čimer bi se radi izognili potratnosti. Organizacije pod okriljem okoljskega ministrstva bodo tako s prihodnjim tednom lahko prodajale medvedje meso pod pogojem, da zadostijo higienskim in zakonskim zahtevam. 

Slovaška je po številu medvedjih napadov druga v Evropi, takoj za Romunijo, kjer naj bi bilo 13.000 rjavih medvedov, še piše BBC. V obdobju 2000-2020 je država beležila 54 napadov, ti pa se povečujejo za približno deset na leto. Ravno aprila je medved ubil moškega, ki se je sprehajal v gozdu v osrčju Slovaške. Kmalu zatem je premier Robert Fico naznanil množični odstrel.

Odstrel v obsegu 350 medvedov se vladi zdi nujen, a število je enako celotni medvedji populaciji v denimo Španiji. Okoljevarstvena društva in drugi kritiki temu zato nasprotujejo. 

Uživanje medvedjega mesa v Evropi ni pogosto, čeprav ponekod velja za delikateso. Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo na tveganje Trichinelle, parazita, ki lahko v človeku sproži resno bolezen, imenovano trihineloza. Evropska agencija za varnost hrane opozarja, da mora biti medvedje meso testirano za ličinke parazita, preden je lahko prodano. Pri toplotni obdelavi mora meso doseči središčno temperaturo vsaj 70 stopinj Celzija, da se parazita eliminira. Dimljenje, sušenje ali zamrznitev medvedjega mesa niso priporočljivi, saj tveganja ne izničijo. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Popularno

Novi broj magazina „Lider.si” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentarji