Društvo Ekologi brez meja je v sodelovanju z državnim in turističnim sektorjem pripravilo smernice za zmanjšanje količin odpadne hrane v restavracijah. Gre za dokument, ki temelji na analizi stanja v treh slovenskih restavracijah ter pregledu dobrih praks iz tujine in domačega okolja.
V raziskavi so ugotovili, da se količine odpadne hrane na gosta gibljejo med 150 in 460 grami. Samo z rednim spremljanjem in ozaveščanjem zaposlenih so sodelujoče restavracije uspele zmanjšati količine odpadkov od šest do 18 odstotkov.
Smernice so nastale v okviru projekta Krožnik 12.3, osrednji poudarek pa je na petih ključnih ukrepih, med katerimi so:
- analiza trenutnega stanja,
- trajnostno oblikovanje jedilnikov,
- ustrezna nabava in shranjevanje surovin,
- učinkovita komunikacija z gosti in
- ravnanje s prehranskimi presežki.
Smernice vključujejo več kot 30 konkretnih ukrepov in spodbujajo uporabo lokalne, sezonske, ekološke in rastlinske hrane. Dokument je dostopen tudi v angleškem jeziku, dodatno pa so ga podkrepili s kratkimi video vsebinami, ki so javno objavljene na YouTubu.
Sistemskih rešitev brez podpore države ne bo
Ob predstavitvi rezultatov je predsednica društva Katja Sreš poudarila, da gostinski sektor brez pomoči ne bo mogel sam doseči zastavljenih ciljev. “Večina gostincev še vedno trajnost vidi kot dodatno breme. Potrebujemo jasne vizije, operativne ukrepe, podporno zakonodajo, ustrezne podatke in finančne spodbude. Izdane smernice so šele prvi korak v smer odgovorne kulinarike, kjer šteje vsak grižljaj in kjer ostanki hrane dobijo drugo priložnost,” je izpostavila Sreš.
Projekt so poleg Ekologov brez meja soustvarjali tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Slovenska turistična organizacija ter izobraževalne ustanove s področja gostinstva in turizma. Smernice so javnosti predstavili na nacionalnem posvetu ob dnevu brez zavržene hrane, ki je potekal konec aprila.