V soboto, 7. junija, bo sedmi svetovni dan varnosti hrane. Letos bo potekal pod sloganom “Znanost v akciji”. V Sloveniji bo osrednji dogodek svetovnega dneva varnosti hrane ponedeljkova konferenca v Državnem svetu RS – Varnost hrane: znanost v akciji.
Generalna skupščina Združenih narodov je prvi svetovni dan varnosti hrane razglasila decembra 2018 z namenom ozaveščanja o pomenu varne hrane za zdravje in družbo. Varna hrana ni bistvena le za posameznika, temveč zmanjšuje število bolezni, ki se prenašajo s hrano. Za 200 tovrstnimi boleznimi vsako leto zboli 600 milijonov ljudi, ogrožajo pa predvsem mlade in revne. Letno povzročijo 420.000 sicer preprečljivih smrti.
Med faktorje, ki lahko ogrozijo varnost hrane in posledično javno zdravje, sodijo globalizacija, podnebne spremembe, naravne nesreče in izbruhi bolezni. Znanost je pri preprečevanju tveganj ključna, saj omogoča razumevanje groženj in najboljših praks ter skrbi za razvoj metod za obvladovanje varnosti pri vseh segmentih prehranske verige. Vlogo znanosti pri varnosti hrane bodo na konferenci Varnost hrane: znanost v akciji predstavili lokalni in tuji strokovnjaki. Konferenca, ki jo Državni svet organizira v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, EFSA informacijsko točko ter mrežo European Declaration on Food Technology and Nutrition, bo v ponedeljek, 9. junija.
Preberite več:
Na znanosti temeljijo dobre prakse, smernice in uveljavljeni standardi, saj z njeno pomočjo razumemo tveganja za onesnaženje hrane in grožnje zdravju. Ukrepi za varnost hrane skupaj s sistemi za prepoznavanje tveganj in odzivanj nanje zagotavljajo, da nevarna živila niso v prometu. Pri tem so odgovorni tako posamezni izvajalci živilske dejavnosti kot inšpekcijske službe. Odgovornost nosijo tudi potrošniki, ki morajo z živili ravnati ustrezno – od nabave do priprave in hranjenja živil znotraj gospodinjstva.