S 1. junijem je začela veljati nova uredba o zvišanju trošarin na tobačne in alkoholne izdelke. Po desetih letih nespremenjene obdavčitve alkohola ter enoletnem zatišju pri trošarinah na tobak, je vlada posegla v obe skupini izdelkov – z argumentom zdravstvene politike. A največ razburjenja so sprožile spremembe, ki bodo najbolj prizadele manjše pivovarje.
Ministra za finance in zdravje, Klemen Boštjančič in Valentina Prevolnik Rupel, sta ukrep na skupni novinarski konferenci upravičila z dolgoročnimi cilji zmanjševanja porabe alkohola in tobaka, ki sta med vodilnimi dejavniki tveganja za zdravje. Finančni učinek višjih trošarin naj bi po ocenah prinesel dodatnih 7,8 milijona evrov iz tobačnih izdelkov in 6,3 milijona evrov iz alkoholnih pijač.
Zvišanje trošarin bo vplivalo na vse skupine alkoholnih pijač razen vina, ki v Sloveniji trošarinsko ostaja privilegiran izdelek. Sedemodstotna podražitev bo tako udarila predvsem proizvajalce piva, vmesnih pijač in etilnega alkohola. Medtem ko bodo veliki pivovarji dodatne dajatve lažje prenesli, mali proizvajalci opozarjajo na alarmantne razmere.
“Trošarina na pivo je bila v Sloveniji že doslej višja kot v sosednjih državah. Zdaj se položaj še poslabšuje,” pravijo iz skupnosti malih pivovarjev, kjer svarijo pred zapiranjem obratov. Po izračunih finančnega ministrstva bo novi ukrep posameznega malega proizvajalca stal približno 700 evrov letno. Pivopivcem se bo to najverjetneje poznalo kot podražitev vrčka piva – približno za 2,6 centa pri običajnem pivu, oziroma 1,3 centa pri pivu iz manjših pivovarn.
Tudi tobačni izdelki niso ušli dodatnim bremenom
Višje trošarine zdaj veljajo za cigarete, cigare in cigarilose, drobno rezani tobak, tobak za segrevanje in elektronske cigarete. Cene cigaret naj bi se po vladnih izračunih v povprečju zvišale za dva odstotka.
Kljub spodbudam iz javnozdravstvene smeri, ostajajo številni proizvajalci kritični. Ob rekordnih stroških surovin, energije in posledicah poplav so podražitve dodatna obremenitev, ki lahko najbolj prizadenejo prav lokalno pivovarstvo, ki se je v zadnjem desetletju komaj začelo prebujati.